Jaarlijks wordt bijna 13 miljard euro aan crimineel geld in Nederland witgewassen. Het grootste deel daarvan is afkomstig uit Nederland zelf, zo blijkt uit nieuw onderzoek van hoogleraar economie Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht. Als doorvoerland van crimineel geld blijkt Nederland minder populair dan gedacht. Dat schrijft het FD.

Witwasexpert Unger kreeg voor haar onderzoek toegang tot transactiemeldingen van onder meer banken, casino's en autodealers, en kon daardoor voor het eerst nauwkeurige berekeningen maken van criminele geldstromen. Ze werkte daartoe samen met iCOV, de infobox crimineel en onverklaarbaar vermogen. Dit is een samenwerkingsverband van onder andere politie, Openbaar Ministerie (OM), Belastingdienst en FIU Nederland, het meldpunt voor ongebruikelijke transacties. Unger presenteerde de resultaten dinsdag op een besloten bijeenkomst.

De onderzoekers gaan ervan uit dat jaarlijks in Nederland bijna €16 mrd aan crimineel geld wordt verdiend. Daarvan wordt de helft in Nederland witgewassen. Daarnaast stroomt €5 mrd crimineel geld uit het buitenland Nederland binnen. Tezamen is dit goed voor 1,6% van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp). Meer dan € 4 mrd daarvan stroomt weer door naar het buitenland.

Verreweg het meeste geld wordt witgewassen in de VS en het Verenigd Koninkrijk: ze zijn samen goed voor bijna € 340 mrd oftewel 40% van het geschatte witwastotaal van 36 Oeso-landen.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Strafrecht

0

Gerelateerde artikelen