Het Gerecht van de Europese Unie doet 12 mei a.s. uitspraak over het beroep dat Amazon heeft ingesteld tegen de betaling van 250 miljoen euro aan achterstallige belastingen aan Luxemburg. Dat meldt het e-commerceblad Emerce.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) eiste in 2017 dat Luxemburg ongeveer 250 miljoen euro plus rente terugvordert van het Amerikaanse internetwarenhuis wegens niet-betaalde belasting. Amazon is gevestigd in het groothertogdom en geniet volgens Vestager illegale staatssteun door een gunstige belastingdeal uit 2003, die in 2011 werd verlengd. Zowel Amazon als Luxemburg gingen kort daarop in beroep tegen dit besluit.

Vestager vindt dat Luxemburg een fiscale ruling met Amazon hanteert, waarbij Luxemburg geen geldige rechtvaardiging heeft voor de in de ogen van Vestager te lage belasting van het internetbedrijf. Amazon kon dankzij de ruling het overgrote deel van zijn winst verschuiven van Amazon EU naar Amazon Europe Holding Technologies, een niet-belastbaar bedrijf gevestigd in Luxemburg.

Consumenten die producten kochten bij Amazon, kochten die in wezen van de exploitatieonderneming in Luxemburg. Op die manier boekte Amazon alle Europese verkooptransacties, en de winst uit die verkooptransacties, in Luxemburg.

De Europese Commissie verwijt het webwinkelbedrijf niet alleen belastingontwijking maar ook concurrentievervalsing. In november vorig jaar kwam een formele klacht van de commissie naar buiten tegen vermeende concurrentievervalsing door Amazon. Daarin beschuldigt Brussel het webwinkelbedrijf ervan gegevens van externe verkopers te misbruiken om zelf te kunnen concurreren met die handelaren.

Lees ook het thema Fiscale staatssteun.

Bron: Emerce/TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

  192
Gerelateerde artikelen