Normaal gesproken verstrekt de Belastingdienst binnen twee weken een brief met een btw-identificatienummer aan startende ondernemers die zich via de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven. Door capaciteitsproblemen en een nieuwe manier van werken moeten ondernemers in spe veel langer wachten op hun btw-nummer.

Daarbij krijgt een starter niet langer direct een btw-id mee bij de KvK-inschrijving, maar volgt er eerst "een zorgvuldige beoordeling of en hoe iemand ingeschreven kan worden", zo laat de fiscus in een verklaring weten aan RTL Z. "Tijdens de piekperiode kunnen de wachttijden voor de beoordeling van deze inschrijvingen daardoor oplopen."

Op 1 januari is er traditioneel een piek in het aantal startende zzp'ers. Uit navraag bij de KvK blijkt dat de laatste twee jaar telkens meer dan 10.000 mensen zich in de eerste maand van het jaar inschreven als zelfstandig ondernemer en nog eens ruim 4.000 als parttime zzp'er.

Het zijn cijfers die ook bekend zijn bij de fiscus. "Hoewel er extra capaciteit wordt ingezet om de jaarlijkse piek het hoofd te bieden, ondervinden startende ondernemers hier tot onze spijt altijd enige hinder door. Dat was voorheen zo met het oude btw-nummer en is ook nu het geval met het nieuwe btw-id", schrijft de Belastingdienst aan RTL Z. De Belastingdienst huurt sinds oktober 35 extra uitzendkrachten in voor de registratie van ondernemers.

Bron: RTL Z

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

  347
Gerelateerde artikelen