Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een zaak tegen een bestuurder van een stichting 15 maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist en een geldboete van € 50.000 voor de stichting voor fraude met loonbelasting. De stichting heeft meerdere jaren geen loonbelasting aangegeven of afgedragen, terwijl er op een gegeven moment 60 werknemers in dienst waren.

De zaak kwam aan het licht toen een voormalige werkneemster van de stichting zich bij het UWV meldde voor een uitkering. Toen bleek dat de stichting nooit bij de Belastingdienst was aangemeld en dus nooit aangifte loonbelasting had gedaan. Op het loon van de 60 werknemers werd wel loonbelasting ingehouden, maar nooit afgedragen. Het fiscale nadeel bedraagt bijna € 500.000.

De bestuurder van de stichting verklaarde dat er te weinig geld was om de loonbelasting af te dragen en dat er de voorkeur aan werd gegeven om de werknemers te betalen in plaats van de Belastingdienst.

Het OM spreekt op haar website van een ernstige vorm van fraude, waardoor de samenleving dubbel wordt geraakt. Aan de ene kant is de samenleving de loonbelasting en sociale premies misgelopen, aan de andere moeten er wel uitkeringen worden voldaan. Daarom acht het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden voor de verdachte bestuurder en een geldboete van € 50.000 voor de stichting op zijn plaats.

Rechtbank Zwolle doet 24 oktober uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting

0

Gerelateerde artikelen