D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil zo snel mogelijk opheldering over de plannen van het kabinet om paal en perk te stellen aan de fiscale voordelen voor zzp'ers en hun opdrachtgevers. Deze plannen lekten vandaag uit in het Financieele Dagblad. Het kabinet raakt ondernemers en zzp'ers onevenredig en heeft te weinig oog voor de risico's die deze groep zelf draagt, zo laat D66 weten in een persbericht.

In het artikel van het Financieele Dagblad staat dat de coalitie van VVD en PvdA de lasten voor zzp'ers wil verzwaren. Daarnaast wil het kabinet ook de voordelen voor werkgevers aanpakken die nu aanzienlijk zouden besparen op arbeidskosten als zij hun werknemers ontslaan, om deze vervolgens weer in te huren als zzp'ers.

Onevenredig

Volgens D66-Kamerlid Verhoeven maakt het kabinet alleen extra regels en belastingen voor ondernemers en zzp'ers. "VVD en PvdA raken hierdoor ondernemers en zzp'ers niet alleen onevenredig, maar zij maken de arbeidsmarkt ook meer rigide. Dit vernietigt werk en banen", zo stelt Verhoeven.

De D66'er uit met name kritiek op de VVD: "Dit is de derde belasting of heffing voor ondernemers of zzp'ers die de VVD binnen een paar maanden invoert. De VVD maakt ondernemen steeds lastiger op deze manier en dat verbaast me wel."

Risico's tellen mee

Verhoeven wil dan ook zo snel mogelijk een debat met het kabinet over de extra belastingen en regels voor ondernemers en zzp'ers. Deze groep neemt volgens de D66'er meer risico's dan de groep werknemers. "Veel zzp'ers en ondernemers hebben in deze crisis minder omzet en dus minder inkomen. Zij dragen dit risico zelf. Als ze dit niet zouden doen, zouden nog meer mensen in de bijstand en WW terecht komen." Verhoeven vindt dat het kabinet dit ook moet meewegen bij het invoeren van nieuwe belastingen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2013

0

Gerelateerde artikelen