Dranken zonder toegevoegde suikers zouden niet onder de verhoogde verbruiksbelasting voor alcoholvrije dranken moeten vallen. Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde dinsdag in met een voorstel van PvdD-Senator Niko Koffeman hiertoe. Dit zou betekenen dat bijvoorbeeld havermelk en vruchtensappen zonder toegevoegde suikers begin volgend jaar niet duurder worden.

In het plan van de PvdD dat werd gesteund door onder meer VVD, BBB en GroenLinks-PvdA staat dat de Eerste Kamer binnen drie maanden een reactie wil van de regering. Tweede Kamerleden Lammert van Raan en Eva van Esch (allebei PvdD) probeerden eerder al alleen plantaardige alternatieven voor melk uit te zonderen van de belastingregel, maar dat voorstel kwam niet door de Tweede Kamer.

De belasting op alcoholvrije dranken als frisdrank en alcoholvrij bier wordt verhoogd, in de hoop dat mensen dan voor gezondere alternatieven kiezen, zoals water. De extra heffing gaat dan ook niet gelden voor mineraalwater. Vorige maand werd bekend dat een petitie tegen deze verhoging van 17 cent per liter al meer dan 40.000 keer was ondertekend.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

767

Gerelateerde artikelen