Het Europees Parlement heeft zich woensdag achter een wetsvoorstel geschaard tegen belastingontwijking door bedrijven die actief zijn in Europa. Het parlement gaf hiermee een duidelijk signaal af aan de Europese ministers van Financiën die hier volgende week in Luxemburg over vergaderen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die het overleg voorzit, zei vorige week dat een besluit dichtbij is. Het voorstel moet een einde maken aan agressief ‘fiscaal shoppen' om zo weinig mogelijk tot geen belasting te hoeven betalen door handig gebruik van de verschillende regels in de 28 EU-lidstaten. Om dit tegen te gaan worden de belastingstelsels in de EU meer op elkaar afgestemd, maar landen blijven wel zelf verantwoordelijk voor de hoogte van de belastingen.

,,Na vele jaren begint het net zich te sluiten rond de bijna malafide praktijken van multinationals, ten minste als landen als Ierland en het Verenigd Koninkrijk niet weer dwarsliggen", aldus Europarlementariër Paul Tang. De VVD stemde tegen het voorstel omdat de extra Europese maatregelen volgens Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen ,,slecht zijn voor het Europese vestigingsklimaat en leiden tot verontwaardiging van de internationale handelspartners''.

Ook het wegsluizen van winsten naar belastingparadijzen wordt aangepakt. Belasting zou voortaan moeten worden betaald in het land waar de winst wordt gemaakt, met een minimumtarief van 15 procent. Verder wil het parlement dat er meer beperkingen komen aan de belastingaftrek van rente en een verbod op zogenoemde brievenbusmaatschappijen.

De steun voor de voorstellen nam toe naar aanleiding van de onthullingen rondom de zogenoemde Luxleaks en de Panama Papers. Het Europees Parlement stemde woensdag ook formeel in met het instellen van een onderzoekscommissie naar de Panama Papers, waaruit bleek dat tal van bedrijven en rijke mensen geld stallen in Panama en andere landen om zo belasting te ontduiken. Van de Nederlandse Europarlementariërs nemen naast Paul Tang en Cora van Nieuwenhuizen, Esther de Lange (CDA) en Sophie in 't Veld (D66, plaatsvervanger) zitting in de 65-koppige commissie.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen