De belastingdienstmedewerkers Peter Hoogstraten en Henk Verploegh stellen dat de eindheffing op excessieve vertrekvergoedingen 'indruist tegen het rechtsgevoel en de belastingmoraal ondermijnt'.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. De krant baseert zich onder meer op een recente column van Hoogstraten in Vakstudie Nieuws en op Taxlive. In deze column schrijft Hoogstraten over 'een verstoord rechtsgevoel' bij de heffing bij regelingen voor vervroegde uittreding en de heffing over excessieve vertrekvergoedingen.

Zowel Hoogstraten als Verploegh vinden volgens het FD dat de extra belasting over excessieve vertrekvergoedingen haar doel voorbijschiet. Niet uitsluitend goudgerande vertrekvergoedingen, maar ook afwijkend hogere beloningen die niets met een gouden handdruk te maken hebben vallen onder de heffing. 

Zo werd gisteren bekend dat uitgeverij Wolters Kluwer een half miljoen euro extra belasting moest betalen over een beloning van ex-bestuurder Boudewijn Beerkens. Het ging hier om een hoger loon dan gebruikelijk als gevolg van een toekenning van een aandelenpakket in 2010, en géén vertrekregeling, zo schrijft RTL Z. De uitgeverij verloor vorige maand een rechtszaak tegen de fiscus, maar gaat in hoger beroep.

Volgens het FD wordt de extra heffing over excessieve vertrekvergoedinen zo'n veertig keer per jaar opgelegd.
 

Bron: FD/RTL Z

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

3

Gerelateerde artikelen