In het fiscale bodemrecht wordt onder 'bodem' letterlijk het perceel verstaan dat bij de belastingschuldige in gebruik is. De Belastingdienst kan zich op grond van dit recht in een beslagleggingsprocedure verhalen op bepaalde roerende zaken die zich op de bodem van de belastingschuldige bevinden, ook als deze zaken toebehoren aan een derde. De vraag wie eigenaar is van de bodem is niet van belang.

Fiscaal specialist Gabriëlla Ulrich heeft een nieuw thema geschreven over dit onderdeel uit de invordering en geeft antwoord op basisvragen als wat wordt verstaan onder de begrippen bodem en bodemzaak en hoe de in 2013 ingevoerde meldingsplicht voor derden werkt.

De fiscus kan alleen gebruik maken van haar bodemrecht bij zakelijke belastingschulden. Zakelijke belastingschulden kunnen ontstaan uit bijvoorbeeld de loonbelasting (uitgezonderd naheffingsaanslagen huispersoneel), de omzetbelasting, milieubelastingen, de dividendbelasting en de bronbelasting.

Het thema heeft de titel 'Fiscaal bodemrecht' en is te raadplegen op de Navigator.

----------------------

De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

28

Gerelateerde artikelen