FNV wil dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) optreedt tegen misstanden bij het wegenproject Centrale As in Friesland. Daar zijn enkele tientallen bouwvakkers aan de slag die als zelfstandige te boek staan, terwijl zij dat helemaal niet zijn. Dat meldde de vakbond vrijdag.
FNV trok vorig jaar al aan de bel over signalen van onderbetaling en schijnzelfstandigheid bij het Friese wegenproject. Onderzoek van de Inspectie SZW heeft uitgewezen dat de bouwvakkers inderdaad niet als zelfstandige aan het werk zijn en alleen zo te boek staan zodat hun werkgevers de cao kunnen ontduiken.
 
De schijnzelfstandigen die werken aan de Centrale As zijn volgens FNV de helft goedkoper dan werknemers of zzp'ers die op de juiste manier worden betaald. Ook uitzendkrachten worden onderbetaald en uitgebuit, stelt de bond.
 
Het kabinet besloot in november dat een nieuwe wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan nog te onduidelijk is en daarom voorlopig niet wordt gehandhaafd. Wiebes beloofde daarbij evenwel dat hij ,,echte valsspelers'' wel zou aanpakken.
 
Volgens FNV is in dit geval duidelijk sprake van kwade wil. ,,De aangetroffen schijnconstructies zijn met opzet toegepast en leiden ertoe dat er een oneerlijk speelveld ontstaat'', aldus bestuurder Margreet Pasman. Zij sprak van ,,een race naar beneden, waarbij gezocht wordt naar steeds goedkopere arbeid.''
 
Naast Wiebes heeft FNV ook de Belastingdienst aangeschreven. Ook heeft de bond opnieuw de provincie Friesland en de hoofdaannemer van het wegenproject opnieuw opgeroepen actie te ondernemen tegen de praktijken van de malafide onderaannemers en uitzendbureaus.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

1

Gerelateerde artikelen