Een open fonds voor gemene rekening is financieel voordelig als iemand veel spaargeld in box 3 heeft waar weinig rente op wordt ontvangen. Hoe lager dit rendement, hoe voordeliger het is om het vermogen onder te brengen in box 2 in een fonds voor gemene rekening of een (spaar)bv.

Dat schrijft financieel planner Ramón Wernsen in het Financieele Dagblad. Een fonds voor gemene rekening is een overeenkomst tussen meestal een beheerder van het fonds, een bewaarder van het fonds en participanten in het fonds. De participanten brengen geld of vermogen in het fonds om dat samen te beleggen. Met die inleg kopen ze een deel van het fonds, een participatie. Voor elke participatie krijgt de participant een deel van de opbrengst. In tegenstelling tot een gesloten fonds is een open fonds voor gemene rekening belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Het open fonds voor gemene rekening kan echter financieel voordeel opleveren doordat het is vrijgesteld van belasting in box 3.

Wernsen stelt in zijn artikel dat als het open fonds aan bepaalde voorwaarden voldoet, het een status als vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi) kan krijgen waardoor het vrijgesteld is van vennootschapsbelasting. Een vbi betaalt geen vennootschapsbelasting waardoor de belastingdruk beperkt blijft tot 25% in box 2.
 

Bron: Het Financieele Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

2

Gerelateerde artikelen