De Belastingdienst heeft diverse Hogescholen forse naheffingen opgelegd, omdat gastdocenten niet meer als freelancer, maar als werknemers worden gezien. Naar aanleiding hiervan is overleg geweest tussen de Belastingdienst en de Vereniging Hogescholen. Het overleg heeft tot nu toe weinig opgeleverd. Het is voor Hogescholen nog steeds niet duidelijk wat wel en niet mag.

Dat schrijft punt.avans.nl.

Volgens de beoogde wet- en regelgeving van het kabinet zijn gastdocenten voor de Belastingdienst niet meer daardwerkelijk zelfstandig, maar vallen zij onder een ‘fictieve dienstbetrekking'. Daarnaast mag een freelancer maar acht uur per jaar in het onderwijs werken.

De Vereniging Hogescholen schrijft daarom een brandbrief aan de Tweede Kamer. Volgens voorzitter Thom de Graaf gaat zonder de specifieke vakkennis van docenten uit het werkveld de kwaliteit van het hbo drastisch achteruit.

De Vereniging Hogescholen begrijpt de wens van het kabinet voor een (tijdelijk) arbeidscontract voor wie een structureel klein of groot dienstverband heeft. Maar mensen uit het werkveld die af en toe voor de klas staan om hun praktijkkennis te delen, willen gewoon als freelancer worden ingehuurd.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

4

Gerelateerde artikelen