De autoriteiten hebben in een onderzoek naar btw-fraude vorige week in meerdere Europese landen invallen gedaan. Daarbij is voor honderdduizenden euro's aan geld, auto's en apparatuur in beslag genomen en zijn vier mensen aangehouden. Ook in Nederland werden invallen gedaan, meldt het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) deze woensdag.

Door de fraude is volgens EPPO voor ruim 200 miljoen euro aan belastingen en douaneheffingen ontdoken. Bij het onderzoek waren ruim driehonderd functionarissen betrokken, onder meer van de Nederlandse FIOD. Er werden tweehonderd doorzoekingen gedaan. Het onderzoek droeg de schuilnaam Masquerade Ball, gemaskerd bal.

De vermoedelijke fraudeurs zouden mensen met een Chinees paspoort zijn die goederen uit dat land importeerden naar EU-landen. Er werden vervalste facturen opgemaakt waarop een veel te lage waarde werd vermeld voor de spullen die werden ingevoerd. Het ging om textiel, schoenen en kleine elektronica. Ook werd volgens EPPO geknoeid met een speciale importprocedure voor doorvoer binnen de EU. Het Europees OM zegt dat gebruikgemaakt werd van een "enorm netwerk van tussenpersonen", vooral in Nederland, Duitsland en België.

De aangehouden mensen zitten volgens het Europees OM momenteel in hechtenis. In Nederland zijn geen mensen opgepakt, laat een woordvoerster van het EPPO weten. Volgens haar vond het onderzoek vooral in Duitsland plaats.

De FIOD deed in Nederland onderzoek bij bedrijven die mogelijk medewerking hebben verleend aan de fraudeurs, meldt de zegsvrouw. Van die bedrijven zijn ook documenten opgevraagd. Details over de organisaties kan ze niet geven.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht, Omzetbelasting

325

Gerelateerde artikelen