Fiat Chrysler staat een naheffing van mogelijk 1,5 miljard euro te wachten. Fiat zou eerder overgenomen branchegenoot Chrysler hebben ondergewaardeerd om daarmee belastingen te ontlopen, aldus belastingautoriteiten. Het bedrijf gaat ervan uit dat de naheffing van de Italiaanse belastingautoriteiten lager zal uitpakken. Fiat Chrysler denkt zich goed te kunnen verweren tegen de beschuldiging dat het belasting heeft ontlopen.

Het geschil heeft betrekking op de herstructurering die plaatsvond in oktober 2014. Fiat rondde destijds de overname van de laatste pluk van Chrysler af. Fiat Chrysler kreeg daarbij een Nederlandse registratie en werd fiscaal gezien een Britse onderneming. Die stap leidde tot de zogenaamde exitbelasting die Italië heft op het realiseren van meerwaarde als bedrijven activa verplaatsen.

Volgens het auditrapport had Italië destijds een vennootschapsbelasting van 27,5 procent. Daarmee zou het bedrag dat Fiat Chrysler moet ophoesten bijna 1,5 miljard euro zijn. Doorgaans vallen bedragen na onderhandelingen wel lager uit. Fiat Chrysler gaf in eerdere documenten aan dat het aan de regels voldeed. Fiat verwacht dat een mogelijke boete weinig gevolgen zal hebben voor de winst. 

Bron: ANP

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  299
Gerelateerde artikelen