Het aantal juridische geschillen over bouwzaken en zonnepanelen heeft in 2023 opnieuw een record bereikt. Zo steeg het aantal bouwzaken met 36 procent tot ruim 11.000 meldingen, meldt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) in de Juridische Barometer 2023. Ook waren er opnieuw aanzienlijk meer juridische hulpvragen over zonnepanelen dan vorig jaar, terwijl toen al sprake was van een verdubbeling in vergelijking met 2021.

Het totale aantal meldingen dat SAR, een van de grootste rechtshulpverleners van Nederland, heeft ontvangen bleef wel stabiel op bijna 119.000 vergeleken met 2022. Het recordaantal geschillen over bouwzaken komt vooral doordat de bouwsector te maken heeft met stijgende prijzen, leveringsproblemen door materiaaltekorten, hoge grondstoffenprijzen en personeelstekorten. Mede door de hoge energieprijzen besluiten ook steeds meer mensen hun woning te verduurzamen.

Dit zorgt ervoor dat meer verbouwingen niet aan de verwachtingen voldoen, te lang duren of dat materialen te laat of helemaal niet worden geleverd. Ook ontstaat vaak onenigheid over de prijzen, omdat aannemers de hogere kosten aan klanten doorberekenen. Daarnaast nemen conflicten met buren toe door de verduurzaming van woningen. Zo ervaren buren de schittering van zonnepanelen of geluid van warmtepompen vaak als hinderlijk. Verder ontstaat regelmatig onenigheid over waterschades die worden veroorzaakt door ondermaats presterende aannemers van de buren.

Veel afnemers beklaagden zich ook over de kwaliteit van zonnepanelen. Zo was in 2023 sprake van een toename van 28 procent van het aantal geschillen met leveranciers van zonnepanelen. Tegelijkertijd ziet SAR ook een stijging van het aantal vragen over verborgen gebreken in de woning die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door klimaatverandering en overmatige regenval, zoals paalrot of funderingsproblemen.

Het aantal werkgerelateerde geschillen steeg vorig jaar voor het eerst in twee jaar tijd. Vooral juridische conflicten over ziekte en re-integratie namen toe. Volgens SAR komt dit mede door de krappe arbeidsmarkt en de hoge werkdruk die dit met zich meebrengt. Ook worden steeds meer Nederlanders getroffen door onlinefraude. Het aantal juridische hulpvragen over deze vorm van oplichting steeg in 2023 met 21 procent.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht

203

Gerelateerde artikelen