De eigenaren van een Rotterdamse kinderopvang hebben bij de voorzieningenrechter in Den Haag hun eis om het onderzoek naar hun aangifte tegen belastingambtenaren door een andere partij te laten doen op niets zien uitlopen. Ze wilden dat het onderzoek door een andere partij dan de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) zou worden uitgevoerd. Omdat ze ermee aan het verkeerde adres aanklopten is hun eis niet-ontvankelijk verklaard

Volgens de Belastingdienst hebben de eigenaren de aangiften vennootschapsbelasting onjuist ingediend en zijn er daarom navorderingsaanslagen gestuurd en vergrijpboetes opgelegd. In januari deden de eigenaren aangifte tegen drie belastingambtenaren wegens misbruik van hun positie. Daarop werd het feiten- en opsporingsonderzoek uitbesteed aan de FIOD. Er werd uiteindelijk geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de ambtenaren. De eigenaren denken dat er niet onafhankelijk en onpartijdig is besloten, omdat de FIOD onderdeel is van de Belastingdienst.

Ze kunnen volgens de voorzieningenrechter met hun verhaal naar het hof. "Daarmee bestaat voor eisers een met voldoende waarborgen omklede rechtsgang waarmee zij hetzelfde kunnen bereiken als zij in dit kort geding beogen", aldus de voorzieningenrechter. Ook ontbreekt de spoed die vereist is om een kort geding aan te spannen in deze zaak.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht, Strafrecht

1

Gerelateerde artikelen