Ook box 2 moet onder de nieuwe vermogensrendementsheffing vallen, schrijven oud-inspecteur van de Belastingdienst Berend Vos en belastinginspecteur Ton Peters in een opiniestuk in het FD. Vermogen wegsluizen via deze 'spaargeld bv' is te makkelijk en onrechtvaardig, vinden zij.

Vos en Peters stellen dat, naast de gebruikelijke bezwaren over de 'pretbox', de grootste bron van onrechtvaardigheid zit in het feit dat box 2 niet meetelt bij het bepalen van de zorgtoeslag, huurtoeslag en vooral de eigen bijdrage aan de zorg vallend onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg).

"Zorgbehoevenden die langer dan vier maanden moeten worden opgenomen in een instelling voor langdurige zorg, of beschermd wonen, moeten een eigen bijdrage betalen die varieert van € 0 tot een maximum van € 2.506 per maand. De eigen bijdrage wordt bepaald door zowel het inkomen als het spaargeld/vermogen; box 1 en 3 tellen daarbij wel mee, maar merkwaardig genoeg box 2 niet", schrijven de fiscalisten.

Zij pleiten er in de krant daarom voor om box 2 niet alleen te laten meetellen bij het bepalen van de eigen bijdrage WLZ, maar ook om deze samen met box 3 onder de nieuwe rendementsheffing te laten vallen.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

63

Gerelateerde artikelen