Het kabinet onderzoekt al of een bonus mogelijk is voor mensen die fulltime werken, maar de Kamer heeft daar met zijn oproep "een urgentie bovenop gelegd", zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Het kabinet keek in eerste instantie vooral naar zo'n voltijdsbonus voor werknemers in de zorg en het onderwijs. Er liggen wel nog een enkele juridische obstakels, en zo'n ingreep vergt "uitzoekwerk", volgens het kabinet.

Donderdagavond was een ruime meerderheid voor een motie waarin Jan Paternotte (D66) en Sophie Hermans (VVD) het kabinet oproepen om snel met "concrete acties" te komen om zo'n bonus mogelijk te maken. Het kabinet kondigde in juni al aan om dit idee te onderzoeken en wil dit nu nog sneller afronden volgens Van Gennip. Dat proces gaat nu nog verder worden versneld, zegt Van Gennip.

De bewindsvrouw is al langer bezig met een antwoord op het grote tekort aan personeel. Het kabinet werkt aan maatregelen op zowel de korte als de lange termijn. De zoektocht naar een manier waarop meer werken beloond kan worden, was onderdeel van dat maatregelenpakket. De motie van de Kamer, ingediend door de twee grootste coalitiepartijen, voert dus vooral de politieke druk op. Ook moet het tempo behoorlijk omhoog: de Kamer wil in december al dat er een plan ligt.

Het kabinet ziet nog een aantal "juridische en praktische" bezwaren. Zo heeft het College voor de Rechten van de Mens eerder geoordeeld dat zo'n regeling discriminerend is voor vrouwen, die meer werken in deeltijd. Ook is het volgens Van Gennip de vraag hoe er om moet worden gegaan met mensen die niet voltijds werken, maar wel bijna, zoals 80 procent van de werkweek. Daarnaast moeten veel details nog worden uitgewerkt, bijvoorbeeld wat de hoogte is van de bonus en wie deze moet betalen: werkgevers of de overheid.

"Met name in zorg en onderwijs zou het heel erg fijn zijn als mensen een stapje naar voren zetten en een aantal uur meer gaan werken", zegt Van Gennip over het idee van een voltijdsbonus. Ministers Dennis Wiersma (Onderwijs) en Conny Helder (Langdurige Zorg) werken samen met Van Gennip aan een plan. Of het kabinet alsnog eerst inzet op een bonus voor zorg- en onderwijspersoneel, is onduidelijk. Het tekort aan personeel raakt inmiddels bijna alle sectoren.

Zie voor de andere aangenomen moties het bericht Tweede Kamer wil verruiming werkkostenregeling.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Employee benefits, Loonbelasting

2

Gerelateerde artikelen