Een recente evaluatie van de landbouwvrijstelling van het onderzoeksbureau SEO in opdracht van het ministerie van LNV zorgt opnieuw voor onzekerheid over het voortbestaan van deze voor de agrarische sector belangrijke fiscale faciliteit. Dat vindt LTO Nederland.

De onderzoekers schrijven in het rapport dat de regeling waardoor boeren bij de verkoop van hun grond geen belasting hoeven te betalen over de toegenomen waarde, niet werkt. LTO Nederland waarschuwt de politiek om, zoals de evaluatie bepleit, versobering of afschaffing van de landbouwvrijstelling niet in de kabinetsformatie op de agenda te zetten.

De landbouwvrijstelling is een fiscale faciliteit waar volgens de belangenorganisatie agrarische ondernemers belangrijke beslissingen en grote toekomstige investeringen op baseren. Eric Douma, portefeuillehouder Ondernemerschap en Onderwijs van LTO Nederland, zegt: "Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfsbeëindiging, bedrijfsoverdracht of aankoop van landbouwgrond. De landbouwvrijstelling draagt daarmee bij aan een gezond en duurzaam toekomstperspectief van huidige én toekomstige generaties boeren en tuinders."

Hoewel het huidige kabinet het aan een nieuw kabinet overlaat of en welke vervolgstappen zij wil gaan nemen, zet deze evaluatie de deur open naar versobering of afschaffing wat voor onnodige onrust bij boeren en tuinders gaat zorgen, zo is de overtuiging van Douma. “Juist in deze tijd waar boeren en tuinders een helder en concreet toekomstperspectief nodig hebben op weg naar een toekomstbestendige en duurzame landbouw is de landbouwvrijstelling een gericht en passend instrument. Versobering of afschaffing is voor LTO Nederland daarom onbespreekbaar”, aldus Douma.

Bron: LTO Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Agro

877

Gerelateerde artikelen