Het nieuwe kabinet gaat de hypotheekrenteaftrek fors verlagen vanaf 2020. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover van De Telegraaf.
De hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al afgebouwd, met een half procent per jaar. Waar de aftrek eerst 52 procent bedroeg, moet dat uiteindelijk uitkomen op 38 procent. Het tempo gaat vanaf 2020 dus flink omhoog, naar 3 procent per jaar.
 
De formerende partijen willen de maatregel wel 'budgetneutraal' laten uitpakken voor huizenbezitters. Daarom wordt de beperking van de aftrek gecompenseerd via een verlaging van het eigenwoningforfait, een heffing die huizenbezitters elk jaar betalen.
 
Donderdag lekte ook al uit dat de nieuwe coalitie ervoor wil zorgen dat scholen makkelijker inval-leerkrachten kunnen inzetten als de vaste leerkracht ziek is. De NOS meldde dat de Wet Werk en Zekerheid wordt aangepast om dat mogelijk te maken. Scholen klagen dat ze door de sinds 2015 geldende flexwet klassen naar huis moeten sturen vanwege een tekort aan invalkrachten. Volgens de wet moeten een inval-leerkracht na zes invalbeurten in een jaar in vaste dienst komen.
 
Ook willen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geen nieuwe regeling rond het kinderpardon. Daardoor komen er niet meer kinderen zonder verblijfsvergunning in aanmerking om in Nederland te blijven, aldus de NOS.
 
De afbouw van de hypotheekrenteaftrek is een onderdeel van een breder pakket aan maatregelen. De fiscale plannen die tot nu toe zijn uitgelekt:

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

1

Gerelateerde artikelen