Net als in het commentaar van de NOB op de internetconsultatie Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen vraagt de NOB in haar commentaar op het wetsvoorstel (35 555) opnieuw aan het kabinet waarom niet is gekozen voor het opnieuw fiscaal faciliteren van VUT-regelingen.

Volgens de memorie van toelichting op het wetsvoorstel bestaat door de stijging van de AOW-leeftijd en de pensioenrichtleeftijd behoefte aan maatregelen die ervoor zorgen dat mensen gezond hun pensioen halen. Dit wordt in het wetsvoorstel vormgegeven door twee maatregelen die het mogelijk maken dat werknemers eerder kunnen stoppen met werken, te weten:

  1. de uitbreiding van het fiscaal gefaciliteerd verlofsparen; en
  2. de vrijstelling van de RVU-heffing.

De Orde constateert dat deze maatregelen samen bezien veel weg hebben van de VUT-regelingen die in principe tot en met 2005 fiscaal gefaciliteerd waren. De Orde verneemt dan ook graag waarom het kabinet voor een uitbreiding van het fiscaal gefaciliteerd verlofsparen en een vrijstelling van de RVU-heffing met elk hun eigen voorwaarden en bijkomende complexiteit heeft gekozen, in plaats van het opnieuw fiscaal faciliteren van VUT-regelingen met een beperkte duur en/of hoogte.

Verder stelt de Orde onder meer voor om in het wetsvoorstel verdergaande waarborgen op te nemen werknemers ten tijde van het verlofsparen beschermen tegen insolvabiliteit van hun werkgever.

Lees het hele commentaar.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting, Loonbelasting

6

Gerelateerde artikelen