Tenminste zestig beursgenoteerde bedrijven, zoals Amazon, IBM en Netflix, betaalden over 2018 geen winstbelasting in de Verenigde Staten, terwijl zij wel winst maakten. Ondanks de belastinghervormingen door President Trump is het aantal multinationals dat geen winstbelasting betaalt in 2018 verdubbeld.

De multinationals overtreden geen wetten bij de belastingontwijking. De ontwijking is legaal, maar niet onomstreden. Door agressieve taxplanning ontlopen zij hun bijdrage aan collectieve lasten en behalen concurrentievoordeel ten opzichte van nationale rivalen. Sommige bedrijven krijgen zelfs een tegoed bij de Amerikaanse belastingdienst IRS. Hiermee kunnen zij toekomstige belastingverplichtingen wegstrepen. Dat schrijft het Financieel Dagblad.

President Trump heeft een tariefsverlaging voor de winstbelasting doorgevoerd van 35% naar 21%. Dit levert het bedrijfsleven in 10 jaar tijd maar liefst $ 1350 miljard op. In 2018 daalde de opbrengst uit de winst of vennootschapsbelasting hierdoor al met 31% naar $ 204 miljard.

Ondanks een winst van $ 11 miljard sloot Amazon 2018 af met een uitgesteld belastingtegoed van $ 129 miljoen door de kosten van de beloningen in aandelenopties af te trekken. Ook Netflix voerde deze aftrekpost op en hoefde daardoor geen belasting te betalen over de Amerikaanse winst van $ 856 miljoen.

Bron: FD

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  317
Gerelateerde artikelen