Ondernemers laten onnodig geld liggen bij de btw-aftrek van mobiliteitskosten. Vooral op de kosten van het openbaar vervoer (ov) en parkeren kunnen ze geld besparen door vaker btw terug te vragen. Dat stelt XXImo, dienstverlener op mobiliteitsgebied, op basis van onderzoek door marktonderzoeksbureau Sherloq.

Zo vraagt volgens het onderzoek bijna tachtig procent van de ondervraagde ondernemers wel de btw van tankkosten terug, maar vaak niet van andere vormen van mobiliteit. De aftrek van btw op kosten voor bijvoorbeeld taxi, autodelen, parkeren en autowasbeurten laat de ondernemer vaak achterwege. Uit een interne analyse van 1,4 miljoen verwerkte mobiliteitstransacties blijkt dat zakelijke klanten gemiddeld 38 keer per jaar betaald parkeren met een gemiddelde kostprijs van 12,70 euro. De terug te vragen btw – alleen al voor parkeren – is dan 83,76 euro per medewerker, zo berekent de dienstverlener.

Een ander voorbeeld uit het onderzoek zijn treinkosten. Meer dan veertig procent van de ondervraagden neemt de negen procent btw van ov-kosten niet altijd mee in de teruggave. Aangezien een retourkaartje 2e klas Breda – Schiphol bij de NS bijvoorbeeld al veertig euro kost, loopt de btw op tot bijna vier euro, een aanzienlijk bedrag op jaarbasis.

Bron: XXImo

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

  496
Gerelateerde artikelen