Het Duitse openbaar ministerie gaat geen fraudeonderzoek doen naar bondskanselier Scholz. Een advocaat had aangifte gedaan vanwege Scholz vermeende betrokkenheid bij de Cum Ex-affaire, waarbij grootschalig belasting werd ontdoken. Het OM onderzocht de zaak echter al eerder en ziet onvoldoende aanwijzingen voor een strafbaar feit. Dat meldt het FD.

De zaak draait om de zogeheten Cum Ex-fraude. Daarbij pompten beleggers aandelen rond om te verhullen wie er de werkelijke eigenaar is. Zo konden ze twee keer dividendbelasting terugvorderen, terwijl er maar één keer belasting was ingehouden. De Duitse fiscus zou op die manier voor naar schatting 10 tot 12 miljard euro zijn opgelicht, zo schrijft de krant.

In totaal zijn tien landen samen voor circa 140 miljard benadeeld in het Cum Ex-schandaal, zo blijkt uit de CumEx Files 2.0, een onderzoek van journalisten en wetenschappers van vorig jaar. Nederland, waar het dividendstripping heet, is relatief het zwaarst getroffen met een fraude van 27 miljard euro

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

3

Gerelateerde artikelen