Rechtbank Midden-Nederland werkt voortaan met schuldenfunctionarissen. Schuldenfunctionarissen zijn medewerkers van de rechtbank die mensen met schulden verder kunnen helpen. Zij kunnen ervoor zorgen dat rechtzoekenden met financiële problemen eerder bij de schuldhulpverlening van hun gemeente terechtkomen. Andere rechtbanken werken al langer met schuldenfunctionarissen en hebben geconstateerd dat de inzet van schuldenfunctionarissen bijdraagt aan een snellere signalering van mensen met schulden.

Rechters zien op zitting regelmatig mensen met schulden of financiële zorgen. Met de inzet van schuldenfunctionarissen wil de rechtbank deze groep mensen helpen om sneller in contact te komen met schuldhulpverlening. Pauline Elferink, projectleider en senior rechter bij de afdeling Toezicht van de rechtbank: "Het bij herhaling veroordelen van mensen met schulden tot het betalen van vorderingen draagt niet bij aan het oplossen van de problemen. Het is effectiever om te kijken hoe we deze mensen verder kunnen helpen. Daarom gaan we rechtzoekenden, als ze daar voor open staan, doorverwijzen naar schuldhulpverlening.”

Schuldenfunctionarissen zijn getrainde medewerkers die door de behandelend rechter kunnen worden opgeroepen als tijdens of in de voorbereiding op een zitting blijkt dat de rechtzoekende schulden heeft. Daarnaast kunnen ze aanwezig zijn bij specifieke zittingen, bijvoorbeeld in zaken waar mensen een betalingsachterstand hebben bij een woningcorporatie of zorgverzekeraar. De schuldenfunctionaris gaat na de zitting met de rechtzoekende in gesprek, noteert de relevante gegevens en deelt deze met de gemeente waar de rechtzoekende woont. De gemeente neemt vervolgens binnen drie werkdagen contact op met de rechtzoekende voor de schuldhulpverlening.

Bron: Rechtbank Midden-Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

147

Gerelateerde artikelen