Met de door de Tweede Kamer aangenomen motie Idsinga wordt de regering verzocht een eenmalige en laatste overgangsoplossing te verkennen voor het afschaffen van de levensloopregeling.

In de motie verzoekt het Tweede Kamerlid Idsinga (VVD) de regering verzocht wordt een eenmalige en laatste overgangsoplossing te verkennen voor het afschaffen van de levensloopregeling. Deze motie is aangenomen.

Bij een dergelijke overgangsoplossing kan gedacht worden aan een verlenging van de levensloopregeling of de introductie van – opnieuw – een 80%-regeling. Er is voor de levensloopregeling al tweemaal eerder een 80%-regeling geweest. Bij opname van het volledige levenslooptegoed werd indertijd niet de volle afkoopsom maar slechts 80% in de heffing betrokken.

Belang voor de praktijk

Wij gaan ervan uit dat er geen nadere overgangsregeling komt. Verlenging biedt geen werkelijke oplossing en daarbij: mag het na tien jaar overgangsrecht eens een keertje afgelopen zijn?

De introductie van een 80%-regeling lijkt ook niet erg waarschijnlijk. In het afgelopen jaar hebben veel levensloopspaarders – in het zicht van het einde van de regeling – hun levenslooptegoed al opgenomen. Zij zullen zich behoorlijk bedrogen voelen als er nu alsnog een 80%-regeling zou worden geïntroduceerd. Datzelfde geldt overigens voor verlenging. Als deze groep geweten had dat de regeling verlengd zou worden, zouden zij wellicht nog niet het tegoed hebben opgenomen.

Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

3

Gerelateerde artikelen