De linkse oppositie wil van premier Mark Rutte weten of de regeringscoalitie inderdaad is gezwicht voor de druk van vier multinationals om de dividendbelasting af te schaffen.,,Dit riekt naar chantage'', stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil een debat met de premier en krijgt in ieder geval steun van SP en PvdA.
De NOS meldt op gezag van ingewijden dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten de belasting te schrappen na dreigende woorden van Shell, Unilever, AkzoNobel en Philips. Twee van de vier multinationals zouden de coalitiepartijen te verstaan hebben gegeven dat ze het lot van de dividendbelasting zwaar zouden meewegen bij hun beslissing al of niet in Nederland te blijven.
 
Rutte bevestigde eerder dat het bedrijfsleven de afschaffing bepleitte, maar verzekerde dat de maatregel in het algemeen belang is. Bedrijven en banen blijven zo voor Nederland behouden, denkt de premier.
 
De oppositie liep al te hoop tegen de maatregel aangezien geen partij zich daarvoor in de verkiezingscampagne sterk maakte. GroenLinks, SP en PvdA halen binnenkort onder meer bedrijven naar de Tweede Kamer om boven water te krijgen hoe de dividendbelasting sneuvelde. Shell, Unilever, Akzo en Philips krijgen nu zeker een uitnodiging, als het aan GroenLinks ligt.
 
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO bevestigen dat zij afschaffing hebben bepleit. Voorman Hans de Boer: ,,De Brexit maakt het thema van de dividendbelasting extra urgent omdat het Verenigd Koninkrijk deze belasting niet kent en er een hevige strijd wordt gevoerd om bedrijven."
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

0

Gerelateerde artikelen