Voor zonnepanelen die ook als dakbedekking functioneren zou deels een nultarief moeten gelden, vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Het kabinet heeft onlangs een voorstel gedaan om per 1 januari 2023 een btw-nultarief in te voeren voor de levering en installatie van zonnepanelen die uitsluitend een functie hebben om elektriciteit op te wekken.

De VEH ziet echter een mogelijkheid in een forfaitaire splitsing van het btw-tarief vanwege de dubbelfunctie van diverse combiproducten, zoals dakpannen, zonweringen en zonneglazen waarin zonnecellen zijn geïntegreerd. De vereniging vreest namelijk een groot verschil in kostprijs tussen gewone en geïntegreerde zonnepanelen. "De keuze voor combiproducten wordt vaak pas gemaakt bij vervanging van het dak of bij de aanschaf van nieuwbouw."

Om het verschil in kostprijs te verminderen ziet de VEH een oplossing in een vaste verdeling van de kosten bij geïntegreerde zonnepanelen in een nultarief en in het algemene tarief van 21 procent. Dit zou het bezwaar van het kabinet moeten wegnemen dat de btw-richtlijn een nultarief niet toe staat over de gehele dakbedekking met al dan niet daarin verwerkte energieopwekkende delen. Het kabinet stelt overigens vast dat slechts een beperkt deel van de zonnepaneelhouders voor combiproducten kiest.

Waar wel een splitsing van btw-tarieven voor geldt zijn zonnepanelen die in een inlegbak in het dak van een woning worden geïnstalleerd. De zonnepanelen vallen dan onder het btw-nultarief terwijl de inlegbakken onder het algemene tarief vallen.

De btw-richtlijn kent verder een mogelijkheid het nultarief toe te passen voor zonnepanelen op openbare en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang. Vooralsnog maakt het kabinet geen gebruik van deze mogelijkheid in het wetsvoorstel waarover tot 20 mei a.s. een internetconsultatie loopt.

Woon-werkpand

De vereniging voorziet daarnaast een probleem in de toepassing van het nultarief voor zonnepanelen die komen te liggen op het dak van een woon-werkpand. Wat als dit pand slechts één energieaansluiting heeft? Welk btw-tarief moet dan worden toegepast, vraagt de vereniging zich af. Het btw-nultarief is immers van toepassing als zonnepanelen worden geplaatst op of in de nabijheid van een particuliere woning.

Bron: VEH

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen