Dinsdag heeft de Bond van Belastingbetalers een petitie aangeboden aan de leden van de Tweede Kamercommissie voor Financiën die maar liefst 40.000 keer is ondertekend. De bond doet een oproep aan de Tweede Kamer om een Handvest voor de Rechten van Belastingbetalers te introduceren in Nederland. Zo’n handvest is volgens de bond hard nodig omdat de "rechtsbescherming van de belastingbetaler ondermaats is".

"Als je in Nederland overhoop ligt met de fiscus, heb je een probleem en is het onduidelijk wat jouw rechten precies zijn”, zegt Jurgen de Vries, oprichter van de bond in de Telegraaf. Meerdere onderzoeksrapporten tonen volgens hem aan dat de rechtsbescherming bij toeslagen en belastingen een serieus probleem is.

Met een handvest wil de bond de fiscale rechtsbescherming een steviger fundament geven. De zogeheten ‘Taxpayer Bill of Rights’ in de Verenigde Staten is hierbij een inspiratie geweest. De Vries stelt in de krant dat dergelijke rechten ’keihard nodig’ zijn. Hij verwijst daarbij naar meerdere gebeurtenissen uit het verleden zoals het feit dat mensen met spaargeld jarenlang teveel vermogensbelasting betaalden.

Op 15 februari debatteert de Tweede Kamer over de Belastingdienst. De Bond voor Belastingbetalers hoopt dat de Kamer het idee overneemt om de rechten van belastingplichtigen vast te leggen en beter te beschermen.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

269

Gerelateerde artikelen