Het Spaanse openbaar ministerie gaat ING toch onderzoeken voor het niet naleven van de Spaanse anti-witwaswetgeving, meldt Follow the Money op basis van documenten in handen van de nieuwswebsite. De bank zou transacties hebben doorgelaten van een bank van de Bandenia groep, een notoire ‘shell bank’, gebruikt door verschillende criminele organisaties om geld wit te wassen.

Eerder onderzocht het Spaanse OM al het handelen van drie banken, ING, CaixaBank en Ibercaja, vanwege hun betrokkenheid bij de zogenoemde Bandenia-zaak. Na het vertrek van de onderzoeksrechter in 2019 kwam hier een einde aan. Zijn vervanger zag geen heil in verder onderzoek en sloot de zaak, een beslissing waartegen het Spaanse OM in beroep ging.

Het Hooggerechtshof van Madrid stelde dat die beslissing ‘voorbarig’ was, waarna het onderzoek werd heropend voor een periode van minimaal zes maanden. De openbaar aanklager heeft nu toestemming verkregen om vertegenwoordigers van CaixaBank, Ibercaja en ING te verhoren over het verstrekken van rekeningen en het doorlaten van malafide transacties. De transacties zouden te maken hebben met drugsgeld en prostitutie, aldus het eerdere onderzoek.

Bron: FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Strafrecht

23

Gerelateerde artikelen