Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het feit dat zwartspaarders profiteren van het Kerst-arrest over de vermogensrendementsheffing onacceptabel en onverteerbaar. Kamerleden roepen staatssecretaris Van Rij op om met reparatiewetgeving te komen.

Uit berichtgeving in het FD is gebleken dat zwartspaarders een onbedoeld voordeel hebben van het Kerst-arrest. Door het arrest mag over box 3-vermogen alleen worden geheven op basis van het werkelijke rendement op vermogen. Het rendement op spaargeld was de afgelopen jaren nihil of nagenoeg nihil. De boetes voor zwartspaarders kunnen oplopen tot 300% van de ontdoken belasting, maar de ontdoken belasting bedraagt door het Kerst-arrest nihil, en de grondslag voor de boete dus ook.

In een eerder FD-artikel, zie ook ons bericht van 24 november, zeggen juristen dat het voordeel met name geldt voor zwartspaarders met contant zwart geld, maar dit wordt door het Ministerie van Financiën betwist. Tot en met 2022 bedraagt het forfaitair rendement op contact geld namelijk 5,4%. Daarnaast wordt ook gekeken naar de herkomst van het geld en of daar wel inkomstenbelasting, omzetbelasting of successierecht over is voldaan. Afhankelijk van de situatie is volgens het Ministerie ook strafrechtelijke vervolging mogelijk.

Meerdere partijen, waaronder D66, CDA en de PvdA vragen Van Rij om te onderzoeken hoe dit ongewenste effect gerepareerd kan worden. In het FD-artikel geven meerdere Kamerleden een reactie.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

40

Gerelateerde artikelen