De Tweede-Kamerleden Lodders (VVD) en Omtzigt (CDA) vragen staatssecretaris Snel van Financiën om wetgevende actie te ondernemen zodat de Hoge Raad straks geen 'miljoenen individuele bezwaren' hoeft te gaan toewijzen over box 3.

De Hoge Raad heeft op 14 juni jl. over het massaal bezwaar geoordeeld dat de Belastingdienst in 2013 en 2014 niet had mogen uitgaan van een rendement van 4% bij de belastingheffing op vermogen. Bezwaarmakers tegen box 3 schieten echter weinig op met deze uitspraak van de hoogste belastingrechter. Het is immers aan het kabinet en het parlement en niet aan de rechter om dit te herstellen, aldus de raadsheren.

Inmiddels is bekend dat de Belastingdienst het massaal bezwaar gaat afwijzen. Alleen als belastingplichtigen individueel bezwaar maken tegen de heffing, kunnen zij verder procederen. Het argument is dan dat de heffing in hun geval tot een buitensporig zware last heeft geleid. Lodders en Omtzigt vragen zich af hoe Snel de bezwaren wil afhandelen in overeenstemming met de uitspraak van de Hoge Raad en in het licht van uitvoerbaarheid en administratieve lasten. Bovendien zijn de Kamerleden benieuwd wat de uitspraak betekent voor de fictieve rendementen na de jaren 2013/2014, toen de rentes nog lager waren.

De vragenstellers willen binnen drie weken antwoord van de staatssecretaris.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

1

Gerelateerde artikelen