Banken zijn blij dat de Belastingdienst eindelijk heldere informatie op zijn site heeft gezet over de nieuwe regels om belastingontduiking tegen te gaan. Wie een bankrekening wil openen, moet sinds begin dit jaar ook aangeven wat zijn of haar fiscale woon- of vestigingsplaats is. Veel mensen weten dat nog niet.
De banken kregen afgelopen weken te maken met vragen en onbegrip, meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag. De koepelorganisatie had daarom aan de fiscus gevraagd om een en ander duidelijker uit te leggen over de Common Reporting Standard (CRS). Als gevolg hiervan zijn de banken verplicht om de vraag te stellen en het antwoord door te spelen naar de plaatselijke autoriteiten. Via de CRS sprak de Nederlandse regering met 95 andere landen af om financiële gegevens van hun inwoners uit te wisselen.
 
,,In de meeste gevallen betreft het gewoon iemands woonplaats in Nederland'', zegt een woordvoerder van de NVB. Maar soms is het niet zo eenvoudig, bijvoorbeeld als het gaat om een rekening voor een bedrijf. Ook mensen die bijvoorbeeld een zomerhuisje hebben in Frankrijk moeten goed opletten. ,,Het kan zijn dat je dan ook fiscaal woonachtig bent in Frankrijk. Dat hangt af van meerdere factoren.''

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

4

Gerelateerde artikelen