Ondanks dat een deel van de gemeenteraad niet wil dat Veenendaal geld gaat uitgeven aan juridische procedures, is wethouder Dylan Lochtenberg van plan tegen de Belastingdienst te procederen. De procedure kost - maximaal - ‘maar’ 25.000 euro, aldus de wethouder. De inzet: wel of niet btw betalen voor het geld dat Veenendaal verdient met de drie eigen parkeergarages. 

Bij gemeentelijk slagboomparkeren handelen gemeenten altijd als btw-ondernemer, ongeacht of een gemeente parkeerbelasting heft. Over de ontvangen parkeergelden zijn gemeenten btw verschuldigd. De gemeente Veenendaal dacht aan die btw-plicht te ontsnappen door de slagbomen weg te halen bij haar eigen drie parkeergarages. Die vlieger ging niet op, zo bleek in de zomer uit een brief van de fiscus aan de verantwoordelijke wethouder.

Veenendaal hoopt per jaar 140.000 euro te besparen met de belastingtruc. Wanneer een parkeergarage geen afsluiting of slagboom heeft, is het een vorm van straatparkeren. Dan hoeft de gemeente er minder btw over te betalen aan het Rijk.

Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 echter als ondernemer aangemerkt voor het gelegenheid geven tot parkeren als sprake is van een fysieke barrière (een slagboom dus) óf een registratie bij de in- of uitrit ter verzekering van de betaling van het parkeergeld. Ondanks het weghalen van de slagbomen worden de auto’s in de Veenendaalse parkeergarages met camera’s geregistreerd om te zien hoelang ze er staan, iets dat niet gebeurt bij straatparkeren. En er is geen sprake van 24 uur per dag onbelemmerd parkeren, zoals je op straat kunt doen. In de avond en de nacht zijn de parkeergarages namelijk gesloten. Om die reden is de gemeente btw verschuldigd over de parkeergelden, aldus de Belastingdienst.

Wethouder Lochtenberg vindt het toch de moeite waard om naar de rechter te stappen, zegt hij in het AD. "Dat gaat om 140.000 euro per jaar en dat kunnen we goed gebruiken." Volgens de wethouder is er ook geen harde ‘nee’ van de Belastingdienst en denkt hij goede kans te maken in de rechtbank.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

336

Gerelateerde artikelen