De recente aanscherping van de vrijstellingsregels voor vennootschapsbelasting zet het streven naar meer ruimte voor preventie in de zorg onder druk. Dat schrijven de fiscalisten Peter Kooy en Marlijn Moors van PwC in een blog. 

Volgens hen betekent de aanpassing dat preventie niet langer -zoals veel reguliere zorg- is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Bovendien brengen de nieuwe regels onnodig extra papierwerk met zich mee en staat één en ander haaks op het beleid van VWS, dat juist vol inzet op preventie. 

Preventie en minder regeldruk zijn naar de mening van de fiscalisten essentieel om kwalitatief betere zorg te leveren tegen lagere kosten. Juist dit wordt nu gedwarsboomd door de maatregel van Snel, zo schrijven zij in hun blog. Als een zorgorganisatie vrijgesteld wil zijn van belastingheffing over de winst, moet sprake zijn van 'genezen, verplegen en verzorgen'. Volgens staatssecretaris Snel valt preventie zoals hulp bij stoppen met roken, maatschappelijk werk of activiteiten op het gebied van jeugdzorg daar in veel gevallen niet onder. "In de drang om geen zorggeld te onttrekken aan de sector, vaardigt hij bovendien extra governance-eisen voor zorgorganisaties uit. Dit alles heeft een onnodige heffing over de winsten van zorgorganisaties tot gevolg" zo vinden Kooy en Moors.

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

1

Gerelateerde artikelen