Door een Haarlemse werkgever is een voordelige opzet bedacht om zijn werknemers te stimuleren een elektrische auto te gaan rijden. De Belastingdienst is hiermee akkoord gegaan. Dat bericht Het Financieele Dagblad op 13 december 2018.

De opzet werkt volgens het FD als volgt: werknemers gaan privé een elektrische auto leasen. De leasekosten worden overgenomen door de werkgever en bruto-netto vergoed. Over deze vergoeding is geen belasting verschuldigd. Hierdoor wordt de auto in feite ter beschikking gesteld door de werkgever en moet de werknemer de fiscale bijtelling over de cataloguswaarde toepassen naar het lage percentage van 4%. Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de werknemer, onder andere cataloguswaarde auto en belastingtarief, kan het overnemen van de leasekosten door de werkgever de werknemer honderden euro’s per maand schelen.

Het voordeel zit er voor de werkgever in dat er over de uitruil van brutoloon tegen overname van de leasekosten geen sociale premies afgedragen hoeven te worden en er over dat deel geen vakantiegeld wordt opgebouwd. 

Pieter Omtzigt (CDA) heeft al aangegeven dat hij Kamervragen gaat stellen over dit onderwerp: “Als dit mag, dan mag je vanaf 1 januari ook je leasefiets via een fiscale truc bij de werkgever uit het bruto loon betalen. Waarom staat de belastingdienst dit toe?”.

Bron: Het Financieele Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

0

Gerelateerde artikelen