In de laatste fase van de onderhandelingen over de Voorjaarsnota moeten de regeringspartijen voor miljarden versleutelen aan de oorspronkelijke plannen uit het coalitieakkoord. Vooral voor ondernemers verdwijnen er een aantal voorgenomen belastingverlichtingen, puur omdat het kabinet anders geld tekort komt, zo meldt de NOS.

Bedrijven blijven toch belasting in het hogere tarief (2022: 25,8 procent) betalen over winsten boven de 200.000 euro (2022: 245.000 euro). De regeringspartijen hadden de grens verhoogd naar 395.000 euro voor het lagere tarief van 15 procent, maar dat wordt dus teruggedraaid. Hierdoor houdt het kabinet nu een miljard euro per jaar in de zak. Ook over het verhogen van de vennootschapsbelasting wordt onderhandeld.

Verder meldt de nieuwsdienst dat de expatregeling, een loonbelastingvoordeel voor bedrijven die werknemers uit het buitenland halen, mogelijk helemaal verdwijnt. Ondernemers moeten dan weer over het hele loon belasting betalen.

Tot slot gaat het belastingtarief dat directeur-grootaandeelhouders in box 2 betalen, mogelijk omhoog. En de grootaandeelhouders worden mogelijk verplicht een 'marktconform' salaris via het gebruikelijk loon aan zichzelf uit te keren, waarover dan weer belasting moet worden betaald. Het voordeel dat zij geld in hun bv kunnen laten zitten verdwijnt dan, schrijft de NOS.

Bron: NOS

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  3301
Gerelateerde artikelen