Een breed ondernemersoffensief van horeca, retail en de ondernemersorganisaties ONL en MKB Nederland wil dat de overheid ook de kosten voor ontslag gaat vergoeden. MKB-Nederland zegt in gesprek te zijn met het kabinet over een breder plan voor onder andere de transitievergoeding voor sectoren in nood, meldt De Telegraaf. FNV vindt het plan onbespreekbaar.

Aanpassingen aan de 1,5 metereconomie leiden her en der tot reorganisaties, waarbij ondernemers vrezen alsnog over de kop te gaan door hoge ontslagvergoedingen. "Horecaondernemers zijn door hun reserves heen", zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. "We mogen straks weer open, maar met restricties. Als je maar 30 procent van de omzet draait, heb je veel minder personeel nodig. Maar de transitievergoeding nekt ons. Daarom vragen wij het kabinet die ook te vergoeden. Anders volgt een extra golf aan faillissementen."

De FNV noemt het plan "absoluut onbespreekbaar en de wereld op zijn kop". Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV zegt dat het voorstel nog eens bovenop het plan komt om de ontslagboete uit de nieuwe, aangepaste NOW-regeling te schrappen, waartegen de vakbond zich hevig verzet. "Het lijkt voor de werkgevers wel rupsje-nooit-genoeg. Dit gaat nooit gebeuren. Zo betalen de werknemers via hun eigen belastingen ook nog eens hun eigen ontslagvergoeding", zegt ze.

Het plan is om bij ontslag van medewerkers de transitievergoeding via het UWV te laten uitkeren. Die zouden dan een ww-uitkering van 90 procent tot in ieder geval eind 2020 moeten krijgen. Dirk Beljaarts: "Zonder omzet en met doorlopende kosten ben je als ondernemer al op je vermogen ingeteerd. Transitievergoeding is dan alsnog de stap naar faillissement. Zie dat als alternatieve steun zodat de onderneming zich aan de nieuwe realiteit kan aanpassen en dat geldt dan ook voor de medewerker, die dan een goede WW-uitkering moet krijgen."

MKB-Nederland tekent aan dat met het ministerie van Economische Zaken wordt gesproken over een stopregeling voor noodlijdende bedrijven, waarin ook de transitievergoeding zou moeten worden meegenomen. "Ondernemers die echt geen vooruitzichten hebben, de schuldenberg niet verder willen laten oplopen en niet failliet willen gaan, zouden op een goede manier moeten kunnen stoppen zonder dat ze alles - ook privé - kwijtraken. Dat kan nu niet zomaar, omdat je dan bijvoorbeeld een transitievergoeding moet betalen", aldus de woordvoerder van MKB-Nederland.

Bron: Telegraaf/FNV

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

  352
Gerelateerde artikelen