Peter Hoogstraten schrijft over de fiscale mogelijkheden voor de innovatieve ondernemer.

De Wet DBA heeft inmiddels een vaste plek verworven in het nieuws, zeker de laatste maanden. De ene serie Kamervragen is nog niet beantwoord of de volgende serie dient zich aan. Voortgangsrapportages, vragenuurtje, hoorzitting en debatten volgen elkaar in hoog tempo op. Zie ook deze week weer in V-N 2016/66.15 t/m 18. De handhaving gaat in elk geval in de ijskast tot na verkiezingen, kabinetsformatie en regeerakkoord. Vanwege al die aandacht van mij geen exposé over die ‘uitgestelde' Wet DBA. Een verwijzing naar een eerder uitvergroot volstaat: Verslaafd aan de VAR.
 
In mijn jeugdjaren las ik elke week de Donald Duck, de postbode bracht die op donderdag. Met daarin de belevenissen van Willie Wortel. Nu op donderdag geen Donald Duck maar Vakstudie Nieuws met nieuws over de loonheffingen. De laatste maanden ging het onder andere over het gebruikelijke loon van de innovatieve starter. De Willie Wortel in de fiscaliteit. Als Willie Wortel directeur-grootaandeelhouder is en werkzaamheden verricht voor zijn innovatielichaam, hoeft hij vanaf 2017 niet meer loon te genieten dan het wettelijke minimumloon. Geen inspecteur die in zo'n geval de winst komt afromen voor een hoger DGA-loon. Bij Willie Wortel is het echt basta met dat wettelijke minimumloon. Ook als het loon in de meest vergelijkbare dienstbetrekking hoger is. Het mag wel hoger, maar dat bepaalt Willie Wortel zelf. Nu ja, de algemene vergadering van aandeelhouders waartoe ook Willie behoort. Voorwaarde is dat het lichaam waarvoor Willie Wortel werkt, beschikt over een startersverklaring Speur- en ontwikkelingswerk. Die zorgt ervoor dat Willie Wortel maximaal drie jaar zijn (gebruikelijke) loon mag vaststellen op het wettelijke minimumloon. Een mooie geste, tenzij sprake is van staatssteun. Die staatssteunbepaling geldt alleen voor de DGA die verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Wel erg ingewikkeld allemaal
 
Het kan nog mooier worden voor (de werkgever van) Willie Wortel. Dubbel profijt van het gemaximeerde gebruikelijk loon door een onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein: het lage inkomensvoordeel. Een werkgever ontvangt maximaal € 2000 subsidie als hij een – voor de werknemersverzekeringen verzekerde – werknemer in dienst heeft die een loon geniet tussen 100% en 110% van het wettelijke minimumloon. Bij een loon tussen 110% en 125% van het wettelijke minimumloon bedraagt het voordeel maximaal € 1000. Te meer een reden om het loon op of net boven dat wettelijke minimumloon te houden. Dit extra voordeel vloeit nagenoeg automatisch in de kas van de werkgever. Het UWV bepaalt en de Belastingdienst betaalt. Op basis van de gegevens in de polisadministratie die de werkgever via de loonaangifte vult. Daartoe behoren ook de verloonde uren. Voor het lage inkomensvoordeel moet Willie Wortel per jaar ten minste 1248 verloonde uren hebben. Anders gaat het feest niet door. Kennelijk was nog niet duidelijk wat verloonde uren zijn. Daarover is inmiddels een memo verschenen met standpunten van Belastingdienst, UWV en CBS.Toch nog ingewikkeld. Nu maar hopen dat werkgevers die verloonde uren goed invullen.
 
-------------------------------------------
 

 

Rubriek: Loonbelasting

Informatiesoort: Uitvergroot

  922
Gerelateerde artikelen