Staatssecretaris Van Rij van Financiën reageert op een brief aan de vaste commissie voor Financiën over de beperkte communicatie over storingen in het Europese systeem VIES (VAT Information Exchange System). Deze communicatie is beperkt omdat de Belastingdienst geen invloed heeft op de werking van VIES.

VIES is een online zoekmachine die rechtstreeks de databases van de lidstaten doorzoekt. Met het systeem kunnen ondernemers het BTW-nummer van een afnemer binnen de Europese Unie (EU) controleren. De verantwoordelijkheid voor het systeem is in handen van de Europese Commissie (EC). De lidstaten zijn alleen verantwoordelijk voor de juistheid en beschikbaarheid van de nationale database met BTW-nummers.

Door het maken van back-ups of door drukte is het systeem soms tijdelijk niet beschikbaar. Geadviseerd wordt dan om het op een later tijdstip nogmaals te proberen. De Belastingdienst heeft geen inzicht in de frequentie en duur van de storingen en kan daar dus ook geen informatie over verstrekken. Daarom is de communicatie over de werking op de site van de Belastingdienst beperkt.

De Belastingdienst gaat na of klachten over de werking van VIES vaker voorkomen en brengt dit indien nodig onder de aandacht van de EC.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Omzetbelasting, Europees belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 21 januari

Informatiesoort: VN Vandaag

  586
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen