Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Tsjechische Belastingdienst een BTW-vrijstelling kan weigeren aan B2 Energy wanneer B2 Energy niet aantoont dat zij goederen levert aan een Poolse cliënt die belastingplichtig is in Polen.

Het Tsjechische B2 Energy s.r.o. levert koolzaadolie aan Poolse vennootschappen. De Tsjechische Belastingdienst weigert om B2 Energy vrij te stellen van BTW voor verschillende vermeende ICL’s. Volgens de fiscus toont B2 Energy namelijk niet aan dat zij voldoet aan de voorwaarden om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen. Zo toont B2 Energy onder andere niet aan dat de goederen worden geleverd aan een persoon die in een andere lidstaat is geregistreerd voor BTW-doeleinden. De Tsjechische rechter stelt een prejudiciële vraag in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Tsjechische Belastingdienst een BTW-vrijstelling kan weigeren aan B2 Energy wanneer B2 Energy niet aantoont dat zij goederen levert aan een Poolse cliënt die belastingplichtig is in Polen. Daarnaast is ook nog van belang dat, gelet op de feitelijke omstandigheden en de door B2 Energy verstrekte gegevens, de nodige informatie ontbreekt om na te gaan of de cliënt een belastingplichtige is.

[Bron Uitspraak]

Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Editie: 4 maart

Informatiesoort: VN Vandaag

280

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen