Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking (35216; V-N 2019/30.18) controversieel verklaart, wordt geen uitvoering gegeven aan een maatregel uit het regeerakkoord en het klimaatakkoord. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer.

Afgesproken is om per 2020 een minimum CO2-prijs voor elektriciteitsopwekking te introduceren. In de Tweede Kamer heeft de plenaire behandeling van dit wetsvoorstel nog niet plaatsgevonden.

Het belangrijkste doel van de maatregel is om ETS-bedrijven die elektriciteit produceren sterker te stimuleren om bij investeringen rekening te houden met de gevolgen van CO₂-uitstoot voor het klimaat, en voor de schadelijke consequenties daarvan voor mens en milieu. De maatregel geeft langjarig zekerheid over de minimale hoogte van CO₂-kosten. Het prijspad van de maatregel is daarbij zo vastgesteld dat er geen risico’s ontstaan voor de leveringszekerheid. De minimumprijs verkleint de onzekerheid over de prijs en draagt daarmee bij aan de investeringszekerheid voor investeringskeuzes die tot minder CO2-uitstoot leiden. Door het wetsvoorstel controversieel te verklaren zou dat doel niet worden bereikt.

De Commissie voor Financiën bespreekt op 27 januari 2021 de aanhangige wetsvoorstellen.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 27 januari

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen