Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat het hanteren van een leeftijdsgrens van 18 tot 40 jaar voor de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning niet leidt tot verboden discriminatie in de zin van het EVRM.

X doet aangifte schenkbelasting. In haar aangifte doet X een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling met betrekking tot een schenking ten behoeve van de eigen woning. X is ten tijde van de schenking 48 jaar. De inspecteur kent de vrijstelling niet toe, omdat X niet voldoet aan het wettelijk vastgelegde leeftijdsvereiste dat zij tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat het hanteren van een leeftijdsgrens van 18 tot 40 jaar voor de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning niet leidt tot verboden discriminatie in de zin van het EVRM. Met de vrijstelling van een schenking ten behoeve van een eigen woning heeft de wetgever een oplossing willen bieden voor de onderwaterproblematiek en financiële weerbaarheid van huishoudens van 18 tot 40 jaar. Met de gestelde leeftijdsgrens overschrijdt de wetgever niet de grenzen van de aan hem toekomende ruime beoordelingsvrijheid. Het gaat erom of binnen redelijke grenzen te volgen is waarom de wetgever dit onderscheid heeft aangebracht en dat is volgens de rechtbank het geval.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Successiewet 1956 33

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 14

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Schenk- en erfbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Editie: 22 mei

22

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen