Rechtbank Gelderland oordeelt dat de heer X niet de vereiste IB-aangiften heeft gedaan omdat de werkelijk verschuldigde belasting absoluut en relatief aanzienlijk meer is dan die volgens de aangiften en dat X zich daarvan bewust moet zijn geweest.

De heer X is jarenlang vanuit diverse eigen bv's werkzaam in de autobranche. In geschil zijn de IB-(navorderings)aanslagen over 2008 tot en met 2013 en in het bijzonder of de bewijslast moet worden omgekeerd en of terecht geen bijtelling privégebruik auto door X is aangegeven terwijl hij privé geen auto bezit.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X niet de vereiste aangiften heeft gedaan omdat de werkelijk verschuldigde belasting absoluut en relatief aanzienlijk meer is dan die volgens de aangiften en dat X zich daarvan bewust moet zijn geweest. Voor de correctie privégebruik auto is de inspecteur terecht uitgegaan van één auto met een cataloguswaarde van € 100.000. X stelt vergeefs dat de duurdere auto's vaak slechts in consignatie zijn en dat veel auto's geen kenteken hebben. Voor iedere tot de handelsvoorraad behorende auto moet namelijk een sluitende km-administratie worden bijgehouden. X claimt ten onrechte de afwaardering van een TBS-vordering op zijn bv's van ruim € 1.000.000, aangezien aannemelijk is dat X vanwege omvangrijke (winst)onttrekkingen juist een schuld aan hen heeft. Het beroep van X is uitsluitend gegrond met betrekking tot het niet tijdig beslissen op zijn bezwaar, zodat de inspecteur de maximale dwangsom van € 1260 verbeurt.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 27e

Wet inkomstenbelasting 2001 3.145

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 13 mei

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen