De Belastingdienst heeft de resultaten bekend gemaakt van het toezichtsplan arbeidsrelaties tussen zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers. Het blijkt dat bij 12 van de 104 bedrijfsbezoeken die naast het reguliere toezicht op loonheffingen hebben plaatsgevonden, de opdrachtgever de arbeidsrelatie zodanig niet juist heeft gekwalificeerd dat de Belastingdienst een vervolgonderzoek instelt en het vermoeden van kwaadwillendheid onderzoekt.

De Belastingdienst heeft de resultaten bekend gemaakt van het toezichtsplan arbeidsrelaties tussen zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers. Dit toezichtsplan richt zich op het, naast het reguliere toezicht op loonheffingen, uitvoeren van bedrijfsbezoeken bij 104 opdrachtgevers, uit zoveel mogelijk verschillende branches en sectoren. Bij 12 bedrijfsbezoeken is geconstateerd dat de opdrachtgever de arbeidsrelatie niet juist heeft gekwalificeerd. Bij die bedrijven stelt de Belastingdienst een vervolgonderzoek in en onderzoekt de Belastingdienst het vermoeden van kwaadwillendheid. Dit komt bovenop het onderzoek dat al bij 8 opdrachtgevers plaatsvindt naar kwaadwillendheid. Alleen als de Belastingdienst kan aantonen dat bedrijven kwaadwillend handelen, kan tijdens het handhavingsmoratorium van de wet DBA worden gehandhaafd door het opleggen van naheffingen en boetes.

De resultaten van de bedrijfsbezoeken worden voor de zomer verwerkt in een nieuwe toezicht- en handhavingsstrategie. De Belastingdienst wil ervoor zorgen dat er een gelijk speelveld blijft en er geen sprake is van marktverstoring. Op deze wijze bereidt de Belastingdienst zich voor op de afbouw van het handhavingsmoratorium.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 7 maart

Rubriek: Loonbelasting

  275
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen