Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat een modale koper van de auto het herstel van de forse schade niet tegen een redelijke prijscompensatie op de koop toe zal nemen, maar dat hij die één op één wil verdisconteren in de prijs.

De heer X koopt eind 2015 in Duitsland een half jaar oude Ford Tourneo Courier met schade. In januari 2016 wordt de auto gekeurd bij de RDW en de km-stand is op dat moment 14.584. X doet in juni 2016 BPM-aangifte. Volgens het bijgaande taxatierapport is de handelsinkoopwaarde € 2481, zijnde € 14.028 minus schade van € 11.747 plus € 200 voor het repareren van normale gebruikssporen. X voldoet aldus € 427. Na hertaxatie gaat de inspecteur uit van een handelsinkoopwaarde van € 12.178. In geschil is de naheffingsaanslag van € 1373 met € 57 belastingrente.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat een modale koper het herstel van de forse schade niet tegen een redelijke prijscompensatie op de koop toe zal nemen, maar dat hij die één op één wil verdisconteren in de prijs. De schade heeft dus een waarde-effect van 100% tot gevolg. Van de begrote herstelkosten komt in totaal € 11.163 in mindering op de handelsinkoopwaarde. De naheffing moet worden verminderd tot € 66. De extra leeftijdskorting over de periode tussen het doen van aangifte en het moment van registratie moet ook nog worden vastgesteld. De belastingrente is niet terecht, omdat de afwikkeling van de aanslag geruime tijd op de plank heeft gelegen. Het beroep van X is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 3:4

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Rubriek: Bronbelasting, Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 28 januari

Informatiesoort: VN Vandaag

  1336
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen