Hof 's-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat de inspecteur redelijkerwijs informatie bij de heer X heeft opgevraagd over de Panamese Foundation en de (buitenlandse) structuur van de V-groep, waar hij laatstelijk als 'advisor' bij betrokken is geweest en ook (dividend)uitkeringen van heeft ontvangen. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).
Belanghebbende, de heer X, richt in 2003 samen met een zakenpartner de V-groep op. De activiteiten hiervan bestaan uit het detacheren van personeel aan banken. Na een tweetal herstructureringen bestaat de V-groep onder meer uit een naar Panamees recht ingestelde Private Foundation, alsmede uit in Panama en op Cyprus gevestigde vennootschappen. Na de laatste herstructurering op advies van het Haags Juristen College (HJC) en de Freemont Group draagt X zijn aandelenbelang over en wordt hij 'advisor'. In geschil is of de inspecteur terecht informatiebeschikkingen ten aanzien van X heeft genomen. Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant is er een mogelijk heffingsbelang en is van een zogenaamde ‘fishing expedition’ geen sprake. X gaat in hoger beroep.
Hof 's-Hertogenbosch (MK I, 22 maart 2018, 16/03716 t/m 16/03719, V-N 2018/40.1.4) oordeelt dat de inspecteur redelijkerwijs informatie bij X heeft opgevraagd over de Panamese Foundation en de (buitenlandse) structuur van de V-groep, waar hij laatstelijk als advisor bij betrokken is geweest en ook aanzienlijke (dividend)uitkeringen van heeft ontvangen. Het is aannemelijk dat de gevraagde informatie bestaat en dat X - gezien zijn feitelijke betrokkenheid - daarover beschikt of, desnoods via een gerechtelijke procedure, kan beschikken (vgl. HR 24 april 2015, nr. 14/02422, V-N 2015/27.6). Conform een brochure van het HJC is ook aannemelijk dat belastingontwijking het motief voor de laatste herstructurering was. Het beroep van X is ongegrond. X krijgt twee maanden de tijd om na het onherroepelijk worden van de onderhavige uitspraak alsnog de ontbrekende informatie te verstrekken.
De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).
Lees ook de thema's Informatiebeschikking: stand van zaken en Informatieverplichting
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a
Algemene wet inzake rijksbelastingen 47