Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat bij foute en onjuiste IB-aanslagen verzuim- en vergrijpboetes opgelegd kunnen worden en dat vertragingsrente in rekening gebracht kan worden. Extra kostenverhaal via het privaatrecht zou op onaanvaardbare wijze deze publiekrechtelijke regeling doorkruisen.

De heer X heeft als adviseur op grote schaal opzettelijk onjuiste IB-aangiften ingediend. Volgens de Staat der Nederlanden heeft X aldus onrechtmatig gehandeld. In geschil is of X civielrechtelijk kan worden aangesproken voor de extra kosten die de Belastingdienst hierdoor heeft moeten maken, zoals de controle van de 3697 aangiften. Rechtbank Midden-Nederland wijst de claim in 2013 af. Een kerntaak van de Belastingdienst is namelijk het vaststellen van de (omvang van de) materiële belastingschuld. De Staat claimt thans in hoger beroep € 391.681 van X, nog te vermeerderen met wettelijke rente, vergoeding van kosten voor (extra) werkzaamheden bij de invordering, nader op te maken bij staat, en veroordeling van X in de proceskosten.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat bij foute en onjuiste aanslagen verzuim- en vergrijpboetes opgelegd kunnen worden en dat vertragingsrente in rekening gebracht kan worden. Extra kostenverhaal via het privaatrecht zou op onaanvaardbare wijze deze publiekrechtelijke regeling doorkruisen (verg. o.a. HR 24 juni 2016, nr. 15/01302, NJ 2017/139). Ook het controlewerk dat voorvloeit uit onjuiste aangiften behoort tot de kerntaken van de Belastingdienst. De daartoe gemaakte kosten kan de overheid dus niet verhalen op individuele burgers of hun adviseurs. Het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Invordering, Civiel recht algemeen, Verbintenissenrecht

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 14 november

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen