Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de verkoop van een complex met verhuurde appartementen kwalificeert als overdracht van een algemeenheid van goederen.

X geeft in 2015 een verhuuropdracht af voor de verhuur van 77 appartementen die worden gebouwd in een kantoorpand in bezit van een concernvennootschap. Ook sluit X een vastgoedbeheerovereenkomst met een derde. X wordt in 2016 eigenaar van het gebouw. In de periode mei tot oktober 2017 sluit X huurovereenkomsten met huurders alsook meerdere servicecontracten met derden voor aanvullende diensten. In oktober 2017 verkoopt X het gebouw aan een beleggingsmaatschappij. In geschil is of sprake is van een overdracht van een algemeenheid van goederen. De rechtbank oordeelt van niet. X gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat sprake is van een overgang van een algemeenheid van goederen. X is verbintenissen voor langere tijd aangegaan voordat een koper is gevonden, waardoor sprake is van de exploitatie van een vermogensbestanddeel om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen. Met het complex kan autonoom een economische activiteit worden uitgeoefend. Door de aanvullende activiteiten is geen sprake van de verkoop van een goed zonder meer, zoals de verkoop van een voorraad producten. Ook acht het hof aannemelijk dat de koper de economische activiteit voortzet. Het hoger beroep is gegrond.

TaxLive heeft eerder aan deze zaak aandacht besteedt in het bericht Geen btw over verkoop appartementen wegens 'overdracht van een algemeenheid van goederen'.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 11

Wet op de omzetbelasting 1968 37d

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 7 juni

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

98

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen