De Belastingdienst meldt dat de levering van Kirschnerdraden die worden gebruikt om botfragmenten te fixeren, en de levering van een traploophulp zijn belast met 6% btw.

Kirschnerdraden

Kirschnerdraden zijn dunne (0,8 – 2 mm) roestvrijstalen pinnen die operatief worden aangebracht om botfragmenten op hun plaats te houden. Kirschnerdraad steekt na de operatie meestal uit het lichaam en moet meestal ook weer worden verwijderd.
 
Implanteringsprothesen zijn producten die blijvend in het menselijk lichaam worden ingebracht. Ook platen, pennen en schroeven die worden gebruikt bij het behandelen van botbreuken en die soms weer uit het lichaam worden verwijderd, zijn implanteringsprothesen. De levering van implanteringsprothesen is belast met 6% btw.
 
Kirschnerdraden zijn wat betreft functie, toepassing en gebruik te vergelijken met de platen, pennen en schroeven voor de behandeling van botbreuken. Daarom is de levering van Kirschnerdraden ook belast met 6% btw.

Traploophulp

Een traploophulp is een mechanisch apparaat dat via een rail aan de muur boven de trap 'meeloopt'. De traploophulp biedt ondersteuning bij het traplopen doordat de gebruiker er met de handen of armen op kan steunen tijdens het traplopen. De traploophulp neemt de loopfunctie niet over.
 
Invalidenkrukken, zoals looprekken en rollators, bieden de gebruiker ook alleen ondersteuning bij het lopen. Ze nemen de loopfunctie niet over. De levering van invalidenkrukken is belast met 6%btw.
 
Traploophulpen en invalidenkrukken hebben een vergelijkbare functie en zijn ook bedoeld voor dezelfde doelgroep. Daarom is de levering van een traploophulp ook belast met 6% btw.
 

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

17

Gerelateerde artikelen